Phishing
Het per e-mail hengelen naar informatie door criminelen wordt phishing genoemd. Via de e-mail (maar ook via de telefoon) lijken betrouwbare instanties zoals een bank of creditcardmaatschappij te vragen om bijvoorbeeld inloggegevens, creditcardinformatie, pincode of andere zakelijke informatie. Wat weet u van phishing? Doe de phishing quiz.

Waarom is nepmail gevaarlijk?
Cybercriminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om bedrijven via e-mail op te lichten. Ze gaan soms ook erg ver in hun pogingen. Het kan geld opleveren om via e-mail achter uw zakelijke gegevens te komen en hier vervolgens misbruik van maken. Bijvoorbeeld als een cybercrimineel de inloggegevens van uw bank bemachtigt en geld van uw rekening haalt. Ook kunnen criminelen e-mails sturen waarmee zij u proberen te verleiden om zakelijke gegevens terug te mailen of op een link te klikken. Nadat u op de link klikt, wordt er ongemerkt een kwaadaardig programma op uw computer geïnstalleerd.

Phishing voorkomen doet u zo:

Ransomware
Ransomware is een computervirus dat probeert u geld te laten betalen om van het virus af te komen. Ransomware kaapt uw computer door bijvoorbeeld documenten en foto’s te blokkeren waardoor ze niet meer toegankelijk zijn. Het virus meldt dat u een geldbedrag moet betalen om van de blokkade af te komen. Betaal niet! Betalen geeft geen enkele garantie op een werkende oplossing en u beloont criminelen voor hun gedrag.

Waarom is de beveiliging tegen ransomware belangrijk?
Als uw bedrijfsnetwerk gegijzeld wordt door ransomware kan uw bedrijfsvoering ernstig in het geding komen. Klanten kunnen dan misschien geen bestellingen meer plaatsen, facturen worden niet betaald of verstuurd en de salarisadministratie ligt plat. Ook loopt u kans op reputatieschade als zakelijke relaties en klanten horen dat uw netwerk gegijzeld is en zij zich daardoor bijvoorbeeld zorgen gaan maken of hun gegevens misschien ook wel zijn buitgemaakt.

Tips:

Kijk voor alle informatie en praktische tips op de zakelijke pagina’s van Veilig internetten: https://veiliginternetten.nl/zakelijk.

Onderwerpen aankomende nieuwsbrieven
In de rubriek ‘Cybersecurity’ worden in de komende nieuwsbrieven de volgende onderwerpen behandeld:

  • Internet of Things (21 september)

We horen graag via de mail of er nog andere onderwerpen zijn die voor u van belang zijn.
Voor meer over cybersecurity in Smart Industry zie ook de website van Smart Industry: https://www.smartindustry.nl/ictkernvoorwaarden/cybersecurity/

Website Veiliginternetten.nl
De website Veiliginternetten.nl is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Veiligheid en Justitie / Nationaal Cybersecurity Centrum, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en het bedrijfsleven. De website kent een deel voor particulieren en een deel voor zakelijke gebruikers.