Skip to content

Over Smart Industry

CNC operator aan het werk 4

De organisatie

Smart Industry stimuleert en begeleidt bedrijven met digitaliseren. Hiermee kunnen zij een volgende stap zetten in verdienvermogen, innovatiekracht en strategische autonomie, zodat zij klaar zijn voor de toekomst. Dit doen wij allemaal samen met onze landelijke en regionale partners.

e2c004

Regionale EDIH’s

Vanuit Smart Industry en de regionale EDIH’s (European Digital Innovation Hubs) leggen we slimme leerpaden aan en delen wij kennis en innovaties waarop bedrijven en hun medewerkers kunnen aanhaken om het gebruik van meer technologie te stimuleren. Niet om mensen te vervangen, maar juist om mensen te ondersteunen in hun werk en hun creativiteit.

887158

Smart Makers Academy

De Smart Makers Academy helpt de digitaliseringskennis van MKB-bedrijven in de maakindustrie vergroten door ze op een laagdrempelige manier op het spoor te zetten van innovatieve technologieën en nieuwe werkmethodes. Elk bedrijf is nu nodig om de Smart Industry ‘sprong’ te maken. Want alleen samen kunnen we werken aan een duurzame toekomst van onze technologische industrie.

e11e0d

Fieldlabs

Binnen de fieldlabs leren vakmensen digitale technologie te gebruiken en experimenteren meerdere bedrijven en kennisinstellingen gezamenlijk met digitale technologie en werkwijzen. Hiermee helpen zij productiebedrijven bij het praktisch toepasbaar maken van Smart Industry technologieën.

De digitale transformaties van het Smart Industry wiel

Het hoofddoel van het Smart Industry programma is: 'Nederland het meest flexibele en het beste digitaal geïntegreerde productienetwerk van Europa te maken, waarmee de betrokken maakbedrijven een substantiële energie- en materiaalbesparing realiseren en bijdragen aan een duurzame & concurrerende economie.'

Hiervoor zullen industriële bedrijven slim digitaal  moeten transformeren. Hierin onderscheidt Smart Industry 8 belangrijke transformaties zoals te zien is in het Smart Industry wiel.

Wiel Smart Industry

Wat heeft Smart Industry bereikt sinds 2014?

Het programma is in november 2014 opgericht door het ministerie van Economische Zaken (TNO, KVK, Koninklijke Metaalunie, FME, ROM's). In deze jaren heeft Smart Industry een beweging tot stand gebracht om de digitalisering van de maakindustrie te versnellen. En met succes. De volgende resultaten zijn inmiddels geboekt:

icon-card
800+
Bedrijven betrokken geraakt
icon-card
25.000+
Deelnemers bereikt
icon-card
50+
Fieldlabs gestart
icon-card
200+
Ambassadeurs aangeschakeld
icon-card
7
Academies gestart
icon-card
5
Regionale EDIH's opgericht
2022-2026

Toekomstplannen

De klus is nog niet klaar. Er is een schaalsprong nodig om een grotere groep bedrijven te bereiken. Naast de koplopers is de nadrukkelijke ambitie om het mogelijk te maken dat 6.000 maakbedrijven aan de slag gaan met het thema Smart Industry. Daarbij blijft de ambitie om van Nederland in 2026 het snelst lerende, meest flexibele en het beste digitaal verbonden en duurzaam productienetwerk van Europa te maken.

Medio 2022 heeft minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens, tijdens het Smart Industry de Schaalsprongagenda 2022 – 2026 gelanceerd waarmee wij toe zullen werken naar de volgende doelstellingen:

  1. 1
    Het bereik te vergroten van het Ecosysteem door > 200.000 mensen te informeren over de mogelijkheden van Smart Industry en vergaande digitalisering. Dit betreft > 150.000 nieuwe bezoekers op het Smart Industry platform.
  2. 2
    Actieve ondersteuning te bieden door > 3.500 bedrijven binnen sectoren en waardeketens middels diensten en 1-op-1 interacties te voorzien van concrete handvatten en inspiratie om aan de slag te gaan met digitalisering in de keten.
  3. 3
    Ten minste 1.000 bedrijven aan de slag te helpen met het begeleiden van een Smart Industry implementatie om in de fabriek te digitaliseren. Het effect hiervan blijkt uit een significant verschil tussen de 0-meting en herhaalmetingen van de Digital Maturity Assessment.
  4. 4
    > 50.000 skills modules voor digitale vaardigheden zijn gevolgd door medewerkers in de sector gedurende de looptijd van de agenda afgenomen via de Smart Makers Academy
smartindustry-positionering

Stakeholders

Smart industry wordt mogelijk gemaakt door:

  • TNO_logo
  • metaalunie-E-logo-2013-fc
  • logo-FME
  • kvk-logo
  • Logo-EZK
  • SMA
  • Ptvt
2022 - 2026

Schaalsprongagenda

Downdload de volledige schaalsprongagenda hier!

Ons team

Het Programmabureau coördineert de uitvoering van de schaalsprongagenda. In de praktijk komt het erop neer dat het Programmabureau de dagelijkse werkzaamheden uitvoert, zoals het organiseren van evenementen, of het afstemmen van activiteiten van de regionale EDIH's en de Fieldlabs. Het programmabureau bestaat uit:

  • Tim van de Zandt

    FME | Programmamanager Marktontwikkeling en Innovatie
  • Ed Bulte

    Business Development Manager Technologische Transities
  • Wilma Juffermans

    FME | Projectmanager Smart Industry
  • Ester van Kuik

    FME | Communicatie Smart Industry
  • Annemarie Strik

    Platform Talent voor Technologie | Smart Makers Academy
  • Jeroen Broekhuijsen

    TNO | Team lead Digital Factories
  • Rard Metz

    Programmamanager Smart Industry Teqnow
  • Femina Hoekstra

    FME | Woordvoerder Smart Industry
  • Peter van Harten

    Ambassadeur Smart Industry Duitsland

Vragen?

Hiernaast vind je een overzicht van veel gestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. we helpen graag!

Om een productieproces te digitaliseren, kunnen allerlei soorten technologie worden toegepast.