Assessment: hoe smart is uw fabriek?

Hoe ziet de fabriek van de toekomst eruit? Zijn we met ons bedrijf op de goede weg? Wat doen andere bedrijven in onze sector? En wat zijn de volgende stappen om (nog) smarter te worden? Op deze vragen krijgt u antwoord als u meedoet met het Nationale Smart Industry Assessment. Concreet, praktisch en vanuit de praktijk.

Het Noord-Nederlandse Fieldlab Region of Smart Factories (RoSF) ontwikkelde een test die de basis vormt van het Nationale Smart Industry Assessment. Het RoSF-assessment is een meetlat waarmee bedrijven op basis van objectieve criteria kunnen vaststellen of ze op koers liggen in de transitie naar de digitale economie (Industry 4.0).

Doe het Smart Industry Assessment

Doelgroep: productiebedrijven

Het assessment is bedoeld voor alle soorten productiebedrijven, zowel in de maakindustrie (discrete fabricage) als in de procesindustrie (flow productie) en ongeacht het bedrijf als OEM-er zelfstandig producten ontwikkelt, als toeleverancier onderdelen of subsystemen toelevert of een fabrikant is van grondstoffen of basismaterialen. Als u niet tot de doelgroep behoort maar toch wilt kennismaken met het assessment, dan kan dit in de intake worden aangegeven. Uw resultaten worden dan niet meegenomen als referentiemateriaal voor de benchmark.

Het assessment ontrafelt het digitaliseringsproces voor maakbedrijven in negen transformaties en achttien onderliggende bedrijfscompetities, waarbij steeds vijf niveaus worden uitgewerkt, van ‘beginner’ tot ‘professional.’

Investering

Het doorlopen van het assessment kost tijd en is niet eenvoudig – het duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur voor iemand die goed bekend is met het bedrijf. Deze investering lijkt veel, maar de kracht van het assessment is dat het Industry 4.0 concreet maakt en het bedrijven houvast biedt bij het opstellen van hun eigen digitaliseringsstrategie: aan de voorkant is het assessment een ‘eenvoudige’ vragenlijst maar aan de achterkant gaat er een compleet handboek schuil: hoe maak ik van mijn fabriek een Smart Factory.

Kort samengevat, het Smart Industry Assessment is een:

  • Meetlat om, op basis van objectieve criteria, te beoordelen op welk niveau uw bedrijf zich nu bevindt;
  • Een routeplanner, door per bedrijfscompetentie vast te stellen naar welk niveau uw bedrijf wil doorgroeien, en welke stappen het daarvoor moet gaan zetten;
  • Een benchmark om uw bedrijf te vergelijken met referentiegroepen, die middels een eenvoudig filter zijn te selecteren.

Het Nationale Smart Industry Assessment is 18 maart 2019 gelanceerd tijdens het Smart Industry event dat op die dag werd gehouden en wordt nationaal uitgerold. De resultaten worden vastgelegd in een database. Hierdoor wordt het mogelijk om analyses uit te voeren, bijvoorbeeld om sectoren of regio’s te vergelijken. Het is de bedoeling dat alle stakeholders van de nationale Smart Industry Agenda (Smart Industry Hubs, de Fieldlabs, werkgeversorganisaties zoals FME en KMU) het assessment gaan gebruiken.

Het Smart Industry Assessment doen? Dat kan hier.

De presentatie die gebruikt is tijdens de lancering op 18 maart 2019 vindt u hier.

Nog vragen over het assessment? Daarmee kunt u terecht bij Hans Praat van de NOM (praat@nom.nl) of bel de Informatie- en Advieslijn: 088 – 585 2225 of mail naar info@smartindustry.nl.