Vrijdag 7 juli 2017 is tijdens het 10-jarig jubileumfeest van 247TailorSteel het Fieldlab ‘Smart Bending Factory’ op feestelijke wijze door minister Kamp van Economische Zaken geopend. Tijdens deze feestelijke dag heeft de oprichter en eigenaar van 247TailorSteel, de heer Carel van Sorgen, voor zijn verdiensten van Zijne Koninklijke Hoogheid de Koning een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst mogen nemen uit handen van Burgemeester Bengevoord.

Minister Kamp, Economische Zaken: “De omvang van de industrie groeide in 2016 met drie procent en deze groei zet dit jaar nog sterker door. Smart Industry maakt het mogelijk om kosteneffectief en gericht te blijven produceren gebruik makend van de technologische ontwikkelingen die elkaar razendsnel opvolgen. Dit nieuwe Fieldlab stelt de betrokken bedrijven als 247TailorSteel en kennisinstellingen in staat om een bijdrage te leveren aan de Nederlandse en regionale economie in de Achterhoek. De opening van de Smart Bending Factory, één van de 30 Fieldlabs die we in Nederland hebben, is goed voor de kennis en werkgelegenheid in dit gebied.

Fieldlab Smart Bending Factory
247TailorSteel is onderdeel van het Fieldlab ‘Smart Bending Factory’, waarin een fysieke ultramoderne fabriek op het gebied van metaalbewerking wordt opgezet. Smart Bending Factory is een van de 30 Fieldlabs. Naast het snijden van metaal, dat 247Tailorsteel al deed, worden hier ook andere bewerkingen gedaan zoals het buigen van staal. In het Fieldlab werkt 247Tailorsteel samen met acht afnemers die een deel van hun werk nu in het Fieldlab uitvoeren, waar men dat eerst zelf deed op verouderde machines. Hiervoor is een nieuwe productiehal gebouwd. Hier kunnen bedrijven kennis, ervaring en middelen met elkaar delen en bewerkingsprocessen gezamenlijk exploiteren. Via internet kunnen klanten volledig gedigitaliseerd producten bestellen, waarvan de kosten van één product gelijk zijn als ware het een product uit een serie van 500 stuks.

Carel van Sorgen
Carel van Sorgen’s betekenis voor de werkgelegenheid in Oost-Nederland is eminent. Decennia lang heeft hij zijn bedrijf Sorba in Winterswijk laten groeien en bloeien tot een vooraanstaand toeleveringsbedrijf van plaatwerk tot een personeelsbestand van circa 330 mensen. Ook toen al deed hij dit vanuit een duidelijke visie gecombineerd met een gepassioneerde en onverzettelijke drive. Na de verkoop van Sorba heeft Carel van Sorgen een aantal jaren iets heel anders gedaan, maar uiteindelijk keerde hij weer naar zijn oude ‘roots’ terug.

Want toen al voorzag Carel van Sorgen dat de handel via internet een ongekende vlucht zou nemen, waarbij de Business-to-Consumer markt reeds een pioniersrol vervulde. De oneindige opportuniteiten die door deze nieuwe trend zouden ontstaan, wilde hij ook voor de Business-to-Business mogelijk maken. Hiervoor achtte hij het noodzakelijk om – binnen deze Business-to-Business markt – iets te doen aan de onwetendheid en tegelijkertijd om de geldende, complexe structuren drastisch te veranderen. Carel van Sorgen was en is van mening dat Nederlandse MKB-bedrijven zich hierin krachtig moesten ontwikkelen. Dit resulteerde in 2007 in de formele oprichting van zijn nieuwe onderneming 247TailorSteel. 247TailorSteel moest zo’n voorbeeldbedrijf worden, dat zou demonstreren dat door slimme ICT-oplossingen de klant daadwerkelijk kan worden ontzorgd.

De groei van het bedrijf kan echter alleen gerealiseerd worden met een uiterst gemotiveerd team van mensen, die worden gestimuleerd en ‘losgelaten’ om met creatieve oplossingen te komen, ten behoeve van de klant en de onderneming. Werknemers worden continu bijgeschoold om bij te blijven met de laatste stand der techniek en zich senang te voelen in het ‘nieuwe werken’ en er is een werkomgeving gecreëerd waarin mensen ook daadwerkelijk met elkaar durven veranderen en verbeteren. Ook voor die medewerkers, die door een handicap een mogelijke afstand hebben tot de arbeidsmarkt, zijn er binnen de organisatie vele mogelijkheden en uitdagingen. Zoals dat ook geldt voor mensen uit een andere beroepsgroep of industrie.

Vanwege zijn visionaire zienswijze is de heer Carel van Sorgen zeer actief betrokken bij het uitzetten van de grote actielijnen ter realisatie van de ambities van Achterhoek 2020 en is hij één van de grondleggers geweest van het initiatief Smart Master Class in de Achterhoek. Ook maakt hij deel uit van het Forum Smart Industry om de sector High Tech Systems & Materials te vertegenwoordigen. Het forum vertegenwoordigt alle relevante sectoren. De taak van het forum is: draagvlak creëren, stimuleren, verbinden, kennisuitwisseling, gezamenlijkheid realiseren en knelpunten hierin bespreekbaar en oplosbaar te maken. Het forum is sparringpartner van het kabinet en de stuurgroep Smart Industry.

247TailorSteel
247TailorSteel BV is opgericht door de heer Carel van Sorgen, al ruim 35 jaar actief in de plaatstaalbewerkende industrie. 247TailorSteel levert lasergesneden plaat- en buismateriaal op maat. Anno 2017 maken er duizenden klanten gebruik van het 247TailorSteel portaal, Sophia, om zo via internet ‘on demand’ plaatstalen uitslagen en buizen te bestellen.

Acht CO₂ lasersnijmachines, twaalf fiber lasersnijmachines, twee Adige buis-lasersnijmachines, zes LVD kantbanken en meer dan 250 werknemers staan voor onze klanten ter beschikking om hun gewenste producten te produceren. Door middel van AGV-systemen worden de platen gedragen naar de draagarm van de lasersnijmachine, die automatisch wordt beladen en afgeladen. De maatvoering wordt direct uit de gegevens van de bestelling gegenereerd. Dit systeem is niet alleen snel en flexibel, maar ook uitermate efficiënt. Zes 247TailorSteel vrachtauto’s zorgen voor de tijdige aflevering van de eindproducten. Inmiddels wordt er gewerkt vanuit drie vestigingen in Varsseveld, Winterswijk en Bremen.

De onderneming is in haar branche (en wellicht ook wel daarbuiten) het toonbeeld van vernieuwing en van anders denken en doen! Dat blijkt uit Carel van Sorgen’s drive om zijn ideeën en visie te delen met andere ondernemers en organisaties, om ze te inspireren en mee te nemen in zijn gedachten en ideeën over nieuwe, ‘disruptive’ business modellen.

Smart Bending Factory
Carel van Sorgen’s initiatief de Smart Bending Factory is zo’n voorbeeld van een nieuw en disruptief business model, wat vorm geeft aan een duurzame en eigentijdse werkomgeving, waarmee daadkrachtig kan worden ingesprongen op een markt die vraagt naar flexibiliteit in alle facetten. Al met al dus een eigentijds concept dat een oplossing biedt voor de huidige industriële mondiale dynamiek, en hierdoor de ambities van de BV Nederland ten aanzien van een sterke economische groei en een toename van werkgelegenheid ondersteunt en faciliteert.

De Smart Bending Factory is een ultramoderne fabriek op het gebied van metaalbewerking, waarin bedrijven kennis, ervaring en middelen met elkaar delen. Via internet kunnen klanten volledig gedigitaliseerd lasergesneden en gebogen producten bestellen, waarvan de kosten van één product gelijk zijn als ware het een product uit een serie van 500 stuks. Hierdoor worden de totale kosten over de levensduur van het product verlaagd, bedrijfsprocessen versneld, en wordt materiaalbesparing gerealiseerd en de concurrentiepositie verhoogd. De Smart Bending Factory zal het wereldwijd het toonbeeld van innovatie in de maatwerk metaalindustrie worden en zal de nieuwe standaard worden voor een nieuwe manier van produceren die zich kenmerkt door slimme samenwerking en slimme benutting van mensen en innovatieve technologieën.