Het Noord-Nederlandse “Region of Smart Factories” (RoSF) behoort tot de eerste generatie fieldlabs in Nederland. Met een budget van 25 miljoen Euro is RoSF tevens het grootste Fieldlab van de Nationale Smart Industry Agenda. Eén keer per jaar komen alle veertig partners van RoSF bij elkaar. De derde partnerdag, afgelopen week, was helemaal gewijd aan de inhoudelijke voortgang van de elf pilotprojecten.

Binnen RoSF worden nieuwe concepten ontwikkeld om het product-ontwikkelproces én de productie zelf intelligenter te maken, zodat er klantspecifiek en toch efficiënt geproduceerd kan worden. Deze concepten worden middels pilotprojecten in praktijk gebracht, waarbij technologieleveranciers (vaak MKB-bedrijven) op locatie samenwerken met de grote maakindustrieën, zoals Philips en Fokker. De meeste pilotprojecten zijn nu een ruim een jaar aan de gang, en de eerste resultaten worden goed zichtbaar. De opzet van de dag was om elkaar te informeren over de voortgang (Wat gaat er goed? Wat moet er beter? Wat zijn de perspectieven?) en om de interactie tussen de pilotprojecten op gang te brengen. Dit is een belangrijk fase voor RoSF omdat nu duidelijk wordt of bijvoorbeeld het businessmodel dat elke partner voor de pilot heeft klopt, en of de match tussen de partners goed is. Na een inspirerende zitting van maar liefst zes uur, was de conclusie klip en klaar dat RoSF op de goede weg is: leerzame projecten, mooie combi’s en veel innovaties op komst die zoden aan de dijk zetten. Bovendien kunnen de partners, na een lange aanloop om het complexe Fieldlab op de rails te krijgen, eíndelijk eens met elkaar praten over nieuwe technologie. Dat stimuleert ook het enthousiasme over RoSF. De tijd van oogsten komt eraan.

Tijdens het afsluitende diner hield dr. Biba Visnjicki van Fraunhofer een boeiende presentatie over het Duitse Industrie 4.0 en de belangrijke rol van Fraunhofer (het Duitse TNO) daarin. Er zijn ideeën om de RoSF-community uit te breiden naar Noord-Duitsland, waarvoor Fraunhofer het bruggenhoofd gaat worden.

Wilt u meer weten over de pilotprojecten binnen ROSF? Ga dan naar http://rosf.nl/pilotprojecten-nl/
Neem voor meer informatie contact op met het RoSF secretariaat: zie http://rosf.nl/contact/ of met Hans Praat (praat@nom.nl)