Cyber Security Workshop

Zelf aan de slag met cyber security in de Smart Industry

De Smart Industry 1-daagse workshop voor Smart Industry Fieldlab partners en regionale mkb in de maakindustrie gaat over:

Digitalisering en cyber-security/awareness op de fabrieksvloer en van productie equipment

De workshop bestaat uit drie onderdelen:

  1. Hoe kun je eenvoudig automatische data uit equipment en van de werkvloer kunt verzamelen;
  2. Hoe je dat cyber veilig doet en hoe je de cyber risico’s beheerst;
  3. Vier praktische trainingen met Industriële I/O, een PLC en een (Raspberry)Pi computer, waarbij deelnemers zelf aan de slag gaan met IoT data collectie en visualisatie, terwijl ze ondertussen gehackt worden. Ze leren steeds beter omgaan met hun data op een cyber veilige wijze, onder andere met een eigen firewall, te verkrijgen zodat ze op het einde van de dag niet meer gehackt worden.

Omgaan met cyberrisico’s

Steeds meer productieapparatuur wordt aan het fabrieksnetwerk en aan het internet gekoppeld. Dankzij de grotere hoeveelheden data kunnen, na dataverwerking en visualisatie, uit de verkregen informatie, processen worden bijgestuurd. In Industrie 4.0/Smart Industry verband is massaal gekozen om over te gaan op de OPC UA standaard. Ook worden open source oplossingen steeds krachtiger.

Met het koppelen van de werkvloer aan het kantoordomein en het internet, ontstaan ook de cyberrisico’s. Productielijnen en apparatuur moeten veilig worden gekoppeld. Cyberrisico’s moeten begrepen worden zodat passende maatregelen genomen kunnen worden. Bij een hack kan de schade groot zijn, maar omdat productieapparatuur wordt aangestuurd, zijn er ook veiligheidsrisico’s en eisen.

Wat houdt fabrieksvloer en equipment datacollectie in en wat kan ik met die data? Wat is de OPC UA standaard, wat is de status van open source systemen en hoe past ik die toe en vooral hoe maak ik mijn systeem cyber veilig? Op het einde hebben deelnemers inzicht hoe ze een en ander zelf kunnen toepassen.

Cyber security workshop

De workshop is mogelijk gemaakt met een opstartsubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, om in het kader van het Smart Industry programma de cyberveiligheid in de industrie te vergroten. Het cursusmateriaal is toegankelijk via open source.

Er is plaats voor 24 personen met de voorkeur voor twee personen per bedrijf (management/operationeel technisch equipment/systeem beheer, kennis niveau hbo of mbo met extra ICT en/of PLC ervaring). De workshop begint om 09:30 uur en eindigt aan het einde van de middag.

In de Smart Industry agenda kunt u de data, locaties en een deelnameformulier vinden voor deze 1-daagse workshop/training. Voor meer informatie kunt u ook mailen naar info@smartindustry.nl.

Informatie voor deelnemers

Download hieronder het cursusmateriaal:

De programma’s kunt u hier raadplegen.

In de cursus werken de deelnemers van af hun eigen MS-Windows, Mac OS, Ubuntu notebooks met open source software van Python, VNCviewer en OPC-UA client software en optioneel MQTT en Node-Red.