In de wereld van beleggers en investeerders neemt de onrust toe over de records op de internationale beurzen. Ze vrezen voor een klappende aandelenbubbel en zoeken naar voortekenen die daarop wijzen. Analisten zien die nog niet en komen met de geruststellende boodschap dat in de meeste landen, ook in Europa, de economieën goed draaien en dat er nog geen signalen zijn die op een verslechtering wijzen.

Ook de economisch denktanks zien het zonnig in. Zo was het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) onlangs vol lof over de economische prestaties van de EU, waar Nederland met een groei van ruim 3% tot de koplopers behoort. Voor de protestpartijen die in hun land kiezers willen werven met de belofte dat ze de EU zullen ontmantelen, is dit slecht nieuws. Volgens een recente enquête is gemiddeld 78% van de Europese burgers blij dat ze in de in de EU leven.

Zijn er dan geen doemdenkers? Jawel, en die wijzen op realistische gevaren die tot een keerpunt in de mondiale economie kunnen leiden, zoals de gang van zaken in de VS en China (schuldenberg), politieke spanningen rond Noord-Korea, de toekomst van de EU en Brexit. Voorlopig is er reden voor optimisme. Maar voor beleidsmakers en bedrijven is het altijd verstandig rekening te houden met economisch slecht weer dat niet alleen onverwacht, maar ook snel kan toeslaan. Wat kunnen ze doen?

Lees het volledige bericht op De Telegraaf.