Zelf aan de slag met cybersecurity in de Smart Industry

Op 5 juni wordt er bij het Smart Industry Fieldlab High Tech Software Cluster op de Brainport Industries Campus een (gratis) 1-day workshop/training geven. Er is plaats voor 24 personen met de voorkeur voor twee personen per bedrijf (management/operationeel technisch equipment/systeem beheer, kennis niveau hbo of mbo met extra ICT en/of PLC-ervaring). De ontvangst is om 09:00 uur, we zullen om 09:30 uur starten en de workshop eindigt rond 16:30 uur. Uiteraard wordt voor de lunch gezorgd.

Opzet van de workshop
De workshop bestaat uit drie onderdelen:

  • Hoe kan op een eenvoudige manier automatische data uit equipment en van de werkvloer verzameld worden?
  • Wordt dit op een cyber-veilige manier gedaan? Hoe kunnen cyber-risico’s beheerd worden?
  • Vier praktische trainingen met Industriële I/O, een PLC en een (Raspberry)Pi computer waarbij deelnemers zelf aan de slag gaan met data collectie en visualisatie terwijl ze ondertussen gehackt worden. Op deze manier leren de deelnemers steeds beter hun data op een cyber veilige wijze te verkrijgen.

De opkomst van het Internet of Things stuwt het belang van data en het datagebruik verder op. Steeds meer productieapparatuur wordt aan het fabrieksnetwerk en aan het Internet gekoppeld. Dankzij de grotere hoeveelheden data kunnen, na dataverwerking en visualisatie, uit de verkregen informatie, processen worden bijgestuurd. In Industrie 4.0/Smart Industry verband is massaal gekozen om over te gaan op de OPC UA standaard. Ook worden open source oplossingen steeds krachtiger.

Met het koppelen van de werkvloer aan het kantoordomein en het internet, ontstaan ook de cyberrisico’s. Productielijnen en apparatuur moeten veilig worden gekoppeld. Cyber risico’s moeten begrepen worden zodat passende maatregelen genomen kunnen worden. Een hack kan de schade groot zijn, maar omdat er productieapparatuur wordt aangestuurd, zijn er ook veiligheidsrisico’s en eisen.

Wat houdt fabrieksvloer en equipment datacollectie in en wat kan ik met die data? Wat is de OPC UA standaard, wat is de status van open source systemen en hoe pas ik die toe en vooral hoe maak ik mijn systeem cyber veilig? Op het einde hebben deelnemers inzicht hoe ze een en ander zelf kunnen toepassen.

De workshop is mogelijk gemaakt met een opstartsubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, om in het kader van het Smart Industry programma de cyber veiligheid in de industrie te vergroten.