12 mei 2019: Smart Industry aanwezig op HollandTag 2019

Op maandag 8 april vond de tweede editie van de HollandTag plaats. Ruim 300 ondernemers uit de industrie, handel en dienstensector kwamen naar het indrukwekkende Landschaftspark Duisburg-Nord om zich te oriënteren op de Nederlandse markt. “De hoge bezoekersfrequentie toont aan dat wij terecht verwachten dat 2019 ook voor de Duits-Nederlandse economische betrekkingen een zeer goed jaar wordt”, aldus Werner Schaurte-Küppers, voorzitter van DNHK.

Miljarden orders voor bouwconcern Hochtief
In drie parallelle workshops kregen de deelnemende Duitse ondernemers de mogelijkheid om zich te verdiepen in de Nederlandse economie, aan de hand van ‘best practices’. Zo richtte bouwconcern Hochtief uit Essen in 2014 een kantoor op in Amsterdam, gespecialiseerd in complexe infrastructuurprojecten, zoals luchthavens, bruggen en tunnels. Inmiddels heeft Hochtief in Nederland voor miljarden aan projecten aangenomen, zoals de uitbreiding van de snelweg tussen Amsterdam en Almere en de aanleg van het grootste aquaduct van Europa. “We hebben vrij snel onze Duitse bril afgezet en ons erop ingesteld om samen met onze klanten ideeën en oplossingen te ontwikkelen”, vertelde directeur Alexander Neumann aan de deelnemers van de workshop ‘Future Megatopics’ bij HollandTag. “Deze flexibiliteit, gekoppeld aan de Duitse degelijkheid, wordt door Nederlandse contractpartners erg gewaardeerd”.

Smart industry als groeimarkt
Infrastructuur is niet de enige sector waar kansen liggen voor Duitse bedrijven. Andere groeimarkten in Nederland zijn industrie 4.0, milieudiensten en e-mobiliteit. Dr. Karolina Ryszka van de Rabobank presenteerde succesvolle praktijkvoorbeelden van een circulaire economie. Edwin Bestebreurtje van E-Mobility Partners en Barte de Brey van Stichtig Elaad richtten zich tijdens de workshop op E-Mobility. In de workshop ‘Energie & Industrie’ kondigde Peter van Harten, ambassadeur van Smart Industry, belangrijke doelstellingen aan op het gebied van Industrie 4.0. “In de komende drie jaar willen we het grootste productienetwerk ter wereld bouwen,” zei hij. “En dat kan alleen in samenwerking met Duitsland.” Vervolgens werden in de gezamenlijke workshopbijdrage van Oost NL, Innovationquarter en de Noord-Brabantse Economische Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) concrete projecten en samenwerkingsmogelijkheden toegelicht.

Appeltaart en currywurst
Tijdens de workshop ‘Marktintroductie in Nederland’ kregen de ondernemers inzicht in de culturele verschillen in het Duitse en Nederlandse zakenleven. Op de drukbezochte informatiemarkt was er gelegenheid om te netwerken met de Nederlandse partners van de HollandTag onder het genot van appeltaart met slagroom. Het avondprogramma werd geopend met een welkomstwoord van Hans van den Heuvel, plv. consul-generaal van het Nederlandse Consulaat in Düsseldorf en een spetterend optreden van de Nederlandse e-violisten, de StringCats. Tijdens de afsluitende borrel werd er uiteraard currywurst geserveerd en werd er volop genetwerkt tussen de Duitse en Nederlandse gasten.

De volgende HollandTag vindt plaats in 2021.