20 september 2018: Fieldlab Smart Base 2.0

Innovatie is van hoog operationeel belang voor Defensie. Met duurzaam optreden worden logistieke lijnen minder belast, eenheden bemiddeld met betere bescherming, en word er minder beroep gedaan op lokale voorzieningen. Dit levert een positieve bijdrage aan het operationele optreden van de eenheden van Defensie.

Defensie erkent het belang van innovatie, en heeft daarom in 2016 het Fieldlab Smart Base geïntroduceerd; een experimenteeromgeving waar industrie, kennisinstituten, en Defensie samen op het gebied van bescherming, energie, water en support & services experimenteren. Voor deze experimenteeromgeving is onder anderen een fysieke locatie ingericht waar bedrijven, eenheden en andere partners de ontwikkelingen kunnen testen. De eerste fase van het Fieldlab Smart Base is medio 2018 afgerond, en de eerste stappen van het Fieldlab Smart Base 2.0 zijn inmiddels gezet.

Gedurende de eerste fase van het Fieldlab Smart Base zijn een aantal experimenten afgerond, waaronder:

  1. De “Speedgate”; een modulair systeem waarmee we toegangscontroles tot een kamp efficiënter maken;De “Speedgate” is een poort uitgerust met sensoren waarmee de landmacht mensen, explosieven en elektronica detecteert en ïdentificeert.
  2. De “Shaded Dome”; een tent die door gebruik van luchtdruk op grote schaal temperatuur kan reguleren. Zo kan met relatief weinig energie vitale objecten zoals munitieopslag en serverruimtes koel houden.
  3. Waterspuitplaats; Een set platen die de Landmacht gebruikt om het water van de voertuigspuitplaats op te vangen en filteren om waterverspilling te minimaliseren.
  4. Zonnepanelen; Modulaire zonnepanelen die de hoge temperaturen van missiegebieden aankunnen. Ieder paneel is voorzien van een eigen accu, zodat de panelen zowel individueel als in een netwerk zijn te gebruiken.
  5. Upfall Shower; Douches die water hergebruiken om waterconsumptie te minimaliseren en douchetijd te maximaliseren.
  6. Waterfiltratie; Verschillende water filtratie systemen. Deze filtratie systemen zijn geschikt om zwart water (te vies om te gebruiken) naar grijs water (bruikbaar om bijvoorbeeld te gebruiken voor voertuigonderhoud, maar niet drinkbaar) te filteren, en grijs water naar drink water te filteren.

De eerste fase van het Fieldlab Smart Base is door zowel Defensie als het bedrijfsleven positief ervaren, en de praktische ervaringen die zijn opgedaan zullen helpen met het door ontwikkelen van de betreffende experimenten.

Met het opstarten van Fieldlab Smart Base 2.0 verandert ook de fysieke locatie. Het Landmacht Fieldlab verhuist Ede-Driesprong. Doordat Concept Development & Experimentation deze locatie niet met veel andere Defensie gebruikers hoeft te delen, betekent dit dat de Landmacht, het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen nog openlijker kunnen gaan samenwerken. Daar komt bij dat Concept Development & Experimentation ook haar bureauruimtes naar Ede Driesprong verhuist. Zo ontstaat op Ede Driesprong een bruikbare experimenteer- en een inspirerende werkomgeving. Dede Driesprong wordt decentrale locatie voor innovatie en ontwikkeling bij de Landmacht.

Op 27 september 2018 zal Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser het nieuwe Fieldlab Smart Base ceremonieel openen. Zowel Defensie als de industrie en andere partners kijken uit naar een succesvol vervolg van het Fieldlab Smart Base.