‘De vijand komt uit het stopcontact’

Bedrijven kunnen voortaan hun bedrijf testen op cyberveiligheid. Smart Industry lanceert vandaag de Cybersecurity Scan. De scan richt zich op de productieomgeving (het operationele technologische domein) en geeft inzicht in de cyberveiligheid van de onderneming. Ook geeft de scan tips over hoe het bedrijf met de huidige technologie op de fabrieksvloer cybersecure kan worden.

Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van Smart Industry, roept ondernemers met klem op om de kwetsbaarheden binnen de organisatie in kaart te brengen middels de scan: “Het veranderende IT-landschap en de toename van het gebruik van Internet of Things apparatuur zorgen ervoor dat informatiebeveiliging voor bedrijven in de technologische industrie geen ict-aangelegenheid meer is. Het is verweven met alle primaire bedrijfsprocessen. De technologische industrie beschikt over hoogwaardige kennis, waardoor de sector extra kwetsbaar voor digitale dreigingen. Nadenken over de gevolgen van een cyberincident op basis van een risicoanalyse is voor elke onderneming is een must”.

De scan is door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, TNO en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ontwikkeld, om de weerbaarheid van bedrijven tegen cyberaanvallen te vergroten.

Het kabinet onderstreept het belang van cyber security en lanceert binnenkort de website van het Digital Trust Centre, waar de scan ook op te vinden is. Smart Industry is blij met deze bijdrage: “We zijn in Nederland uitvinder geweest van bluetooth en wifi. Wij hebben hier de basis gelegd voor de vierde industriële revolutie. Maar we moeten ook de hotspot zijn op het gebied van cybersecurity. Want de vijand komt uit het stopcontact,” zegt voorzitter Dezentjé Hamming.

Lees hier ook het nieuwsbericht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Wil je meer weten over de Cybersecurity Scan? Klik dan hier.