‘Kan een cybercrimineel jouw productie in een klap stilleggen?’

Om de cyberveiligheid bij de maakindustrie in Oost-Nederland te vergroten start Novel-T een Digital Trust Centre. Kwartiermaker Liesbeth Holterman vertelt hoe dit expertisecentrum jouw bedrijf steunt bij het effectief en kostenbewust beschermen van je bedrijf tegen digitale aanvallen.

Cyberaanvallen, hacks, persoonsgegevens die op straat liggen. Dat we zorgvuldig moeten omgaan met gegevens dringt steeds meer door. Maar hoe staat het eigenlijk met cybersecurity in de maakindustrie? “Het internet is nooit gebouwd voor het gebruik zoals wij dat nu kennen”, legt Liesbeth Holterman uit. “Dat maakt het onveilig.” Ondertussen digitaliseren we verder. Met Smart Industry en het Internet of Things raken ook maakbedrijven steeds meer verbonden. En daarmee groeit de afhankelijkheid van een veilig netwerk.

Ken de risico’s

Liesbeth betwijfelt of ondernemers in de maakindustrie zich bewust zijn van de risico’s. “Bedrijven denken vaak wel aan het beschermen van de kantooradministratie, maar niet aan de productieomgeving. Of de maatregelen die ze nemen richten zich onvoldoende op de bedrijfscontinuïteit. Produceer jij bijvoorbeeld onderdelen voor een slimme robot, wat is dan ingrijpender? De e-mail die eruit ligt of de aansturing van je productie die stilvalt?”

Cybersecurity bij operational technology

Liesbeth werkte jaren bij de AIVD en was belangenbehartiger bij Nederland ICT. De afgelopen jaren adviseerde ze bij FME ondernemers in de technologische industrie over cybersecurity. “Daar ondervond ik dat, om in de taal van de inbreker te spreken, bij veel bedrijven de deuren en ramen wijd open staan.” Ze erkent dat cybersecurity een complex domein is. “Als bedrijf heb je een verantwoordelijkheid om aan de veiligheidseisen te voldoen, maar soms zijn er verbindingen waar je niet van weet. Hoe kan je dan zorgen voor goede beveiliging?”

Onafhankelijk expertisecentrum voor maakindustrie

Liesbeth vervolgt: “Er zijn genoeg commerciële bedrijven die goede oplossingen bieden voor jouw onderneming. Maar pas op, je kan je als ondernemer bij wijze van spreken failliet investeren aan cybersecuritymaatregelen. Wat ondernemers echt helpt, is onafhankelijk advies en concrete stappen om je bedrijf weerbaar te maken.” Daarom zet Novel-T, samen met partners, een eigen expertisecentrum op. We starten het Digital Trust Centre Oost-Nederland, specifiek voor de maakindustrie in Overijssel en Gelderland.

Digital Trust Centre Oost-Nederland

Novel-T is de aanjager voor dit expertisecentrum vanwege de onafhankelijke positie van de organisatie en de bestaande samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers. “We brengen al actuele kennis bij ondernemers, onder andere over het internet of Things en Blockchain. Nu gaan we ondernemers ook handvatten en diensten bieden om hun digitale veiligheid goed te regelen. Niet in wollige taal, maar lekker concreet, kostenbewust en toepasbaar in het maakbedrijf. Denk aan waarschuwen en adviseren bij dreigingen, monitoren van het internetverkeer, gezamenlijk beveiliging inkopen of ethische hackers inschakelen om je digitale beveiliging te testen.”

Organisatie in ontwikkeling

“Dit zijn de plannen” zegt Liesbeth, want het expertisecentrum zit nog in de opstartfase. De overheid biedt, bij voldoende belangstelling van ondernemers, een opstartsubsidie om een Digital Trust Centre (DTC) in de regio op te zetten. “Die aanvraag loopt. Ondertussen bouwen we aan de organisatie, peilen we de interesse bij ondernemers en organiseren een tweetal kennissessies in mei en juni. Uiteindelijk willen we in drie jaar zelfvoorzienend zijn. Uiteraard zonder winstoogmerk.”

Maakindustrie in de regio versterken

Het doel van het DTC Oost-Nederland is om zowel individuele bedrijven weerbaar te maken als de maakindustrie in de regio te versterken. “Het verdienmodel van onze regio zit grotendeels in de maakbedrijven”, stelt Liesbeth. “Heb je de veiligheid van jouw bedrijf goed voor elkaar dan is dat een belangrijk selling point, voor jou en de regio. Daarnaast kan nieuwe bedrijvigheid ontstaan door meer aandacht te geven aan cybersecurity.”

Cyberdreigingen met elkaar delen

Liesbeth noemt nog een belangrijk aandachtspunt van het DTC Oost-Nederland. “Cyberincidenten liggen in een verdomhoekje. In 2016 had een op de vijf bedrijven er mee te maken, en dat is niet minder geworden”, stelt Liesbeth. “Toch praten ondernemers er niet met elkaar over. We moeten opener zijn, elkaar waarschuwen, net als je elkaar inseint als er een inbreker in de buurt actief is. Ook daar gaat het DTC een rol spelen. We laten cybercriminelen niet winnen.”

Meer weten over het DTC? Lees ook Digital Trust Centre Oost-Nederland: maakt industrie weerbaar tegen cyberdreiging.

Aanhaken en meedenken?

Heb je een bedrijf in de maakindustrie en wil je aanhaken? Laat ons weten dat je interesse hebt, dan houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Meld je vrijblijvend aan door een mail te sturen naar Liesbeth Holterman via l.holterman@novelt.com.